Creative And Critical Thinking Test

CCTST reports deliver individual and group results in a presentation ready format.   Each report includes a wide range of statistical and demographic information about individuals and/or test-taker groups. Test-taker scores and group summaries are presented with interpretative analysis by Insight Assessment measurement scientists.

The CCTST measures and reports on an array of reasoning skill scale scores.  Online versions of the CCTST provide an overall measure of thinking skills (Total Score) and the following individual scale scores: Analysis, Interpretation, Inference, Evaluation, Explanation, Induction and Deduction. The online CCTST-N adds a measure of Numeracy. Earlier versions of the CCTST and current paper-and-pencil versions of the CCTST provide the following scale scores: Total Score, Analysis, Inference, Evaluation, Induction and Deduction.

Insight Assessment clients depend on the comprehensive data and analysis in a CCTST report to provide the insights needed to achieve their assessment goals.  Clients are currently using individual data for professional development, student or intern placement, hiring, advising, competency training. Group data is being used for new cohort assessment, outcomes assessment, demonstrating the quality of an educational or training program, demonstrating group proficiency, staff development, admissions and more.

Clients can customize their results package with additional analyses, graphics and interpretative text discussing your scores in relationship to your particular goals and objectives. For further information, see Insight Assessment Reports and Analytics

        The Assessment Report package includes: 

  • Individual test-taker analytics :
    • an overall score of thinking ability (Overall Score) 
    • a categorical interpretation of the strength of the Overall Score  and scale scores
    • a norm-referenced percentile ranking (applicable to skills assessments only)
    • scale scores to indicate which of the skills areas are particularly strong and which are weaker and require training attention.
    • test administrators control whether test-takers receive their individual results after testing
  • For customers who are testing groups:
    • descriptive statistics and presentation ready graphic representation of the average Overall score and scale scores for the group
    • descriptive graphics and representations including  size of the group, mean, median, standard deviation, standard error of the mean, lowest score, highest score, first quartile score and third quartile score. See video about interpreting group report histograms
    • descriptive statistics of the demographic characteristics of the test-taker group (if collected )
    • the average percentile of  group as compared to a pre-selected external norm group (applicable to skills assessments only). For more information on norm-referenced scores . 
    • Electronic data files spreadsheet with all scale scores and demographic responses
  • Test Manual which includes chapters on interpreting individual and group test-taker scores using our 4-Step Process.
  • 1) You have only an 8-liter jug and a 3-liter jug. Both containers are unmarked. You need exactly 4 liters of water.

    How can you get it, if a water faucet is handy?

    Question from Classroom Quickies • Show/Hide Solution

    Answer: Fill the 3-liter jug three times, each time dumping the water from it into the 8-liter jug. The third time, this will leave one liter of water in the 3-liter jug, and the 8-liter jug will be filled. Dump the water from the 8-liter jug down the drain, and then empty the one liter of water from the 3-liter jug into the 8-liter jug. Now fill the 3-liter jug again and dump the water into the 8-liter jug. The 8-liter jug now contains 4 liters of water. Various answers are possible.

  • 2) What can you add to 1,000,000 and always get more than if you multiplied the 1,000,000 by the same value?

    Question from Scratch Your Brain • Show/Hide Solution

    Answer: zero, any number less than and including 1.000001, any fraction less than a whole, or any negative number.

  • 3) Determine the common saying depicted in these verbal picture puzzles.

    a. DECI     SION
    b. ANOTHER     ONE

    Question from Think-A-Grams • Show/Hide Solution

    Answer: a. split decision; b. one after another

  • 4) What is the 50th number in this sequence?

    Explain how you got your answer.
    5, 11, 17, 23, 29, 35, 41, …

    Question from Dr. Funster’s Think-A-Minutes • Show/Hide Solution

    Answer: 299. The pattern involves a difference of 6 between adjacent terms of the sequence. Add 6 to 5, getting 11, then add 6 to 11, getting 17, then add 6 to 17, getting 23, etc., until 6 has been added 50 times, ending in 299. Answer explanations will vary.

  • 5) Determine both one-word answers.

    The floor of ship or boat,
    They walk on me at sea;
    Where there’s a C, make it an S,
    At school you sit on me.

    What am I? _______________

    Question from Spelling DooRiddles • Show/Hide Solution

    Answer: Deck, desk

  • 6) The reason he gave the press for leaving his job was illness and fatigue. That wasn’t exactly the truth and it wasn’t exactly a lie.

    Why did he leave?

    Question from Red Herring Mysteries • Show/Hide Solution

    Answer: He was the coach of a professional ball team. The teams owner fired him because he was sick and tired of the teams dismal performance. NOTE: Other explanations are accepted. Per the rules explained in the book one person is supposed to know the actual answer and the player(s) must ask "yes" or "no" questions to deduce the answer. This sample question is simply a fun way to practice critical and creative thinking.

  • 7) Determine both one-word answers.

    Another word for sick,
    Your forehead is quite hot;
    Now put an H in front,
    A mountain I am not.

    What am I?______________

    Question from Spelling DooRiddles • Show/Hide Solution

    Answer: a. ill; b. hill

  • 8) Use the clues to solve the puzzle.

    A duck, a goose, a goat, and a horse all entered the barn at different times one day last week.
    a. A mammal entered the barn first.
    b. The duck entered before the goose.
    c. The goose entered ahead of the horse.

    Who entered the barn first? ____________

    Question from Dr. Funster’s Creative Thinking Puzzlers • Show/Hide Solution

    Answer: the goat

  • 9) Determine the common term or phrase depicted in these verbal picture puzzles.

    a. CHIEDITOREF
    b. T   2222

    Question from Think-A-Grams • Show/Hide Solution

    Answer: a. Editor in Chief; b. Tea for two

  • 10) Use the addition, subtraction, multiplication and division symbols once each to make these equations true.

    a. 600 __ 200 __ 400 __ 300 __ 200 = 200
    b. 200 __ 300 __ 600 __ 400 __ 200 = 200

    Question from Dr. Funster’s Quick Thinks Math • Show/Hide Solution

    Answer: a. 600 x 200 / 400 - 300 + 200 = 200; b. 200 / 300 x 600 - 400 + 200 = 200

  • 11) While relaxing on the deck outside her cabin one summer evening, Vivian fell into a deep trance-like sleep. When she awoke, she felt as if she had slept only an hour or two, but it was now the middle of winter.

    How could this be?

    Question from Red Herring Mysteries • Show/Hide Solution

    Answer: Vivian was on the patio of her first class cabin on a cruise ship. She fell asleep just before the ship crossed the equator on a trip from Hawaii to New Zealand. The equator is the dividing line between the opposite seasons. She fell asleep north of the equator while in the middle of summer and awoke two hours later south of the equator in the middle of winter. NOTE: Other explanations are accepted. Per the rules explained in the book one person is supposed to know the actual answer and the player(s) must ask "yes" or "no" questions to deduce the answer. This sample question is simply a fun way to practice critical and creative thinking.

  • 12) What do you get when a math teacher is a magician? ________________


    Question from Scratch Your Brain • Show/Hide Solution

    Answer: Tricky Problems


  • Answers to Questions:
    1) Fill the 3-liter jug three times, each time dumping the water from it into the 8-liter jug. The third time, this will leave one liter of water in the 3-liter jug, and the 8-liter jug will be filled. Dump the water from the 8-liter jug down the drain, and then empty the one liter of water from the 3-liter jug into the 8-liter jug. Now fill the 3-liter jug again and dump the water into the 8-liter jug. The 8-liter jug now contains 4 liters of water. Various answers are possible.

    2) zero, or any fraction less than a whole, or any negative number

    3) a. split decision; b. one after another

    4) 299. The pattern involves a difference of 6 between adjacent terms of the sequence. Add 6 to 5, getting 11, then add 6 to 11, getting 17, then add 6 to 17, getting 23, etc., until 6 has been added 50 times, ending in 299. Answer explanations will vary.

    5) Deck, desk

    6) He was the coach of a professional ball team. The team’s owner fired him because he was “sick and tired” of the team’s dismal performance.

    7) a. ill; b. hill

    8) the goat

    9) a. Editor in Chief; b. Tea for two

    10) a. 600 x 200 / 400 - 300 + 200 = 200; b. 200 / 300 x 600 - 400 + 200 = 200

    11) Vivian was on the patio of her first class cabin on a cruise ship. She fell asleep just before the ship crossed the equator on a trip from Hawaii to New Zealand. The equator is the dividing line between the opposite seasons. She fell asleep north of the equator while in the middle of summer and awoke two hours later south of th equator in the middle of winter.

    12) Tricky Problems


    The Free Critical Thinking Quizzes are promotional quizzes, not be confused with our time tested and academically sound Cornell Critical Thinking Tests.

  • Categories: 1

    0 Replies to “Creative And Critical Thinking Test”

    Leave a comment

    L'indirizzo email non verrà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *